Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
Црквата на Пророкот Илија
  

info@kaimakinn.gr

+30 2381234144

+30 2381774340

2nd km Neos - Palios Agios Athanasios, Kaimaktsalan

Црквата на Пророкот Илија

На врвот на Кајмакчалан на 2.524 м., се наоѓа црквата посветена на Петар и Павел, позната како црква на пророкот Илија.

За времето на Првата светска војна тука се одвиваа борби меѓу силите на Антантата и Гермао - Бугарските сили.

Црквата е изградена во 1920 година, на ова место кое  Грците го дадоа на Србите со цел да се создаде споменик за загинатите српски војници во битката што се одржа таму во 1916 година.Стотина метри понатаму постои  костурницата на загинатите војници.

Денес многу групи на планинари, скијачи и туристи ја посетуваат црквата.